Óvodatörténet-Jubileumi Ünnep -40 év

A Duna-Gyöngye Óvoda Jubilált.

Dunaszentpálon, a Duna-Gyöngye Óvoda  jelenleg két, osztatlan, vegyes életkorú óvodás csoporttal működik. A csoportszobákhoz gyermekmosdó, gyermeköltöző, és tálalókonyha tartozik. Tágas, jól felszerelt udvar várja a gyerekeket. A gyermeklétszám: 41 fő.

Négy óvodapedagógus és három dajka végzi a nevelő-oktató munkát az óvodában. Az óvoda jól felszerelt, minden tárgyi, és személyi feltétellel rendelkezik.

De, nem volt ez mindig így!

1977-ben vetődött fel először a helyi, dolgozó édesanyákban a gondolat, hogy milyen nagy segítség lenne számukra, ha óvodás korú gyermekeik napközbeni ellátása is megoldott lenne, nem csak az iskolásoké. Ezért összefogtak a családok, és elhatározták, hogy az általános iskola egyik nem használt termét óvodás csoporttá alakítják.

Az akkori, helyi faluvezetés támogatta elhatározásukat. A helyi asszonyok, férfiak, szakemberek helyrehozták a használaton kívüli osztálytermet, kifestettek, padlót raktak, mosdóhelyiséget alakítottak ki, megpróbálták minél otthonosabbá tenni a termet. Fatüzelésű kályhával fűtöttek.

31 fő kisgyermek kezdhette meg az óvodába járást 1977 szeptemberében egy óvónő, és egy dajka felügyelete mellett. ( Az első dadus néni Nagy Viktorné Aranka néni az első óvónéni pedig Szakács Erzsébet volt)

Ekkor csak félnapos volt az óvoda a tízórait a gyerekek otthonról hozták. Felszerelésük alig volt, otthonról hozták a szülők a tányért, poharat, kisszéket, mindent, amire csak szükség volt a nap folyamán.

1980 tól az óvoda, és az iskola élelmezését, a helyben működő főzőkonyha biztosította, ami három konyhai dolgozóval működött.

A nyolcvanas évek közepétől egyre több fejlesztés történt az óvodában. A fatüzelésű kályhát villanykályha váltotta fel, korszerűsítették az elektromos hálózatot, új padlóburkolatot, és lambériát kapott a csoportszoba.

Egyre több játékkal, tornaeszközzel, mesekönyvvel, stb. gazdagodtak a csoportszoba polcai. Elsősorban szülői felajánlásból, és adományból, de a helyi faluvezetés is sok szükséges eszközzel támogatta az óvodát.

1995-től felgyorsult az óvoda fejlődése. Sor került a nyílászárók cseréjére, teljes körű vizesblokk, és mosdófelújításra, a gázfűtés bevezetésére, sőt, egy udvarrekonstrukciós pályázat során az udvar teljes felújítása is megtörtént. Kialakítottak egy nagyobb homokozót tetővel, új hintákat, mérleghintát, kisházat, mászókát, és csúszdát kapott az óvoda.

1997-ben úgy megnőtt a gyermeklétszám (47 főre), hogy kevésnek bizonyult az egy óvodai csoport, ezért még egy csoportszoba kialakítása vált szükségessé. Ez meg is történt, szintén az iskola épületében, az ebédlő helyiséget alakítottak át csoportszobává az óvoda dolgozói. Két évig működött két vegyes életkorú gyermekcsoporttal az óvoda, majd 1999-ben csökkent a gyermeklétszám, és ezt csoportot megszüntették.

2008-ban az óvoda nevelőtestülete 3 fő volt. Megszervezték az óvoda 30 éves évfordulóját ahol  felvette az óvoda a Duna-Gyöngye nevet.

2009-2010 táján hatalmas demográfiai növekedés volt tapasztalható Dunaszentpálon. Ez annak volt köszönhető, hogy sok olyan család vásárolt építési telket, vagy lakóházat a községben, akik Győr közelsége, a győri gyárak (pl.: Audi Gyár) kínálta számos munkalehetőség miatt költöztek Dunaszentpálra. Ezek a családok többnyire óvodás korú, vagy általános iskoláskorú gyermekekkel érkeztek a településre, és telepedtek le. A község lakosainak száma az elmúlt tíz esztendőben megnőtt.

2010-től 2012-ig családi napközi is működött a faluban, ezzel a három év alatti gyermekek napközbeni ellátását is biztosította a helyi Önkormányzat.

A Duna-Gyöngye Óvoda 2012 szeptemberétől ismét két óvodai csoporttal működik. Fenntartója, Dunaszentpál Község Önkormányzata, úgy látta célszerűnek, ha az óvoda, és iskola melletti önkormányzati szolgálati lakásból alakít ki még egy,

csoportszobát, gyermek-, és felnőtt mosdóval, öltözővel, és egy kisebb tálalókonyhával. Teljesen felújított, fűtés- és nyílászáró korszerűsített, szépen berendezett, jól felszerelt, csoportszobát vehettek birtokba 2012-ben a kisgyerekek.

Az óvoda saját Nevelési Programmmal rendelkezik. Szoros kapcsolatot tart a civil szervezetekkel  és a társintézményekkel.

Az intézmény vezetője Pápai Flóriánné Anikó aki 1994 november 1. óta igazgatja az óvodát. Előtte 15 évig az ikrényi Napközi Otthonos Óvoda vezetője volt.

Januárban döntött úgy a nevelőtestület hogy megszervezzükk az ünnepséget. A falu vezetése, élükön Csontos Attila polgármester Úrral támogatta az elképzelést.

Megkezdődött a szervezés.

Meghívott volt az óvoda valamennyi egykori dolgozója és az összes gyermek aki 1977 től napjainkig megfordult valaha az óvodában.

Számszerűsítve:

46 fő régi dolgozó

270 fő gyermek –volt óvodás

41 fő jelenlegi óvodás

7 fő jelenlegi dolgozó

20 fő egyéb meghívott vendég képviselők, önkormányzat régi és jelenlegi munkatársai. Meghívást kapott dr Nagy István   térségünk országgyűlési képviselője, agrárminiszter is aki megtisztelete rendezvényünket.

Szinte mindenkit sikerült felkutatni és  névre szóló meghívót kaptak. A délelőtti rendezvényt kb 150-en látogatták meg.

Az ünnepség és az utána este megtartott alapítványi jótékonysági bál helyszíne az iskola udvarán felállított rendezvénysátor volt, mivel sajnos nem rendelkezik a település olyan helyiséggel ahol ilyen nagy szabású programot meg lehetne tartani. A pedagógusok és a szülők összefogásával csodálatos dekorációk, fotókiállítás több mint 500 db fotóból, gyermekmunkák kiállítása tette színessé a belső teret a szépen terített asztalokon hűsítő és sütemények várták a vendégeket.

 

Segítők-szponzorok

  • Az óvoda Szülői közössége
  • Duna-Gyöngye Óvodáért Alapítvány tagjai
  • Önkormányzat Dunaszentpál
  • Csontos Attila polgármester
  • Szigetköz –Net Kft
  • Ifjú pékség
  • Vida pékség
  • Ördögkonyha Győr
  • Paár Ottó shéf és csapata
  • Árpási falatozó Rábapatona
  • Duna Ital Kereskedőház
  • Rábaész Kft

Köszönet a tombola, sütemény, torta, sajt és egyéb felajánlásokért, a fantasztikusan finom vacsoráért, a felszolgálásért, a buli előtti és utáni takarításért. Köszönet mindenkinek aki bármilyen módon hozzájárult a napunkhoz.

 

Pápai Flóriánné

óvodavezető-szervező

Vélemény, hozzászólás?